מה כדאי לדעת על גירושין ברבנות?
החלטתם להתגרש? החוק בישראל קובע שבמידה ובני זוג יהודים מגיעים להחלטה להתגרש זה מזו, יהיה עליהם לפתוח את הליך הגירושין ברבנות, גם אם נישאו בטקס אזרחי. עם זאת, עו"ד שי מויאל מציין שכל העניינים הכרוכים בהליך הגירושין, ניתן לדון בהם הן בבית המשפט לענייני משפחה והן בבית הדין הרבני, מאחר ומדובר בשתי ערכאות שהנן מקבילות זו לזו.
ברשימת הסוגיות שנהוג לדון בהן בערכאות הללו נמנים בדרך כלל עניינים כגון נושא הכתובה, מזונותיהם של הקטינים והאישה, כמו גם המשמורת על הקטינים, הסדרי הראייה שלהם, חלוקת המיטלטלים והרכוש ועוד לא מעט עניינים הקשורים לחייהם המשותפים של בני הזוג ונלווים להליך הגירושין.
עיקרון הבחירה החופשית בבחירת הערכאה השיפוטית
עם זאת, לצורך ההתדיינות בכל הנושאים הנלווים אל הגירושין, כמו לדוגמה דיון בענייני המשמורת על הילדים, חלוקת הרכוש המשותף בין בני הזוג, הסדרי ראיית הילדים לגבי הורה שאינו בעל המשמורת וכן הלאה, ניתן לפנות ולהתדיין הן בבית המשפט לענייני משפחה והן בבית הדין הרבני.
היכולת לבחור בין פתיחת הליך גירושין ברבנות או בבית המשפט לענייני משפחה הנה בבסיסה חיובית בשל עיקרון הבחירה החופשית, אולם בו זמנית גם טומנת בחובה בעיה שעלולה להוביל זוגות רבים עד לכדי סכסוך קשה, מאחר והגשת התביעה לגירושין באחת משתי הערכאות הללו מקנה לערכאה זו את סמכות הדיון בתיק, ואינה מאפשרת במקביל דיון בערכאה אחרת.
מקרים שבהם קיימת הסכמה הדדית בין בני הזוג לגבי הגירושין
ואולם, על אף העובדה שבית המשפט לענייני משפחה ובית הדין הרבני מתפקדים כשתי ערכאות החופפות זו לזו, בית הדין הרבני הנו המוסד היחידי במדינת ישראל שמוסמך לדון בעניין הגט ולערוך את טקס הלכה למעשה.
ניתן לפתוח את הליך הגירושין ברבנות באחת משתי דרכים, כשהדבר תלוי, למעשה, במידת ההסכמה שיש בקרב שני בני הזוג לגבי גירושין. עו"ד שי מויאל מציין שבמידה וקיימת הסכמה הדדית בין בני הזוג לגבי הסכמי גירושין, אזי ההליך יכול להיות קצר תכליתי. בנסיבות הללו נדרשים הצדדים לנסח מבעוד מועד הסכם גירושין בעזרת עורך דין, בהליך משפטי, הליך גישור או אפילו בעצמם, ובלבד שההסכם יהיה מקובל על שני הצדדים, ולהגיש לבית הדין לאישור הסכם גירושין.
גירושין ברבנות: עילות שבגינן ניתן לתבוע את קיום הגירושין
לאחר שהסכם הגירושין מאושר ומוענק לו תוקף משפטי, ניתן לערוך, הלכה למעשה, את טקס הגירושין ברבנות (טקס סידור גט). חשוב להדגיש שהפרוצדורה הנדרשת לאישור ההסכם חיונית לא רק לצורך מתן תוקף משפטי, אלא בעיקר כדי להבטיח את אכיפתו על ידי שני הצדדים גם בטווח העתידי.
במקרים שבהם אחד מהצדדים מתנגד לגירושין, יידרש הצד שיוזם את ההליך ומגיש מטעמו את הבקשה להוכיח שאכן מתקיימת עילה לגירושין, עילה שמופיעה ברשימת העילות שבגינן ניתן לתבוע את קיום הגירושין על פי ההלכה היהודית. ישנן עילות לגירושין שרלוונטיות לנשים כגון אי סיפוק מזונות אישה, אימפוטנציה של הבעל ו\או ההתאכזרות שלו כלפי רעייתו, וישנן עילות שגברים יכולים לטעון בהן אישה מורדת, בגידה, הפרות מצוות הדת מצד האישה, מעשי כיעור וכן הלאה.
המלצה: היוועצו עם עו"ד לגופו של המקרה הפרטי בטרם קבלת החלטה
באופן אבסורדי, דווקא הבחירה החופשית שנועדה לאפשר לבני זוג לנסות ולפתור את הסכסוך שהתגלע ביניהם בניחותא, יצרה במשפט הישראלי תופעה המכונה "מירוץ סמכויות", שבה כל צד ממהר להגיש את הבקשה לגירושין בערכאה הנוחה לו במטרה להקדים את בן או בת הזוג.
הסיבה לכך נובעת מהאמונה הרווחת שפתיחת תיק גירושין ברבנות מעניקה לגברים יתרון בענייני מזונות, חלוקת רכוש ומשמורת, בעוד שבית המשפט לענייני משפחה כפוף לדין האזרחי ולכללים שוויוניים, ולפיכך מזונות הילדים ועניינים רכושיים הנפסקים בבית המשפט לענייני משפחה עשויים על פי רוב להיות גבוהים יותר מאלו שבבית הדין הרבני.
יחד עם זאת, עורך הדין שי מויאל מציין שעל אף שקביעה זו נכונה במקרים מסוימים, שהרי היא איננה בהכרח נכונה בנסיבותיו של כל מקרה, לפיכך יש להיוועץ עם עו"ד לגופו של המקרה הפרטי בטרם קבלת החלטה.
לקוחות מספרים על השירות שלי